Kreatív Fizika online Verseny 2023

7.-12. osztályos tanulók számára


2023-ra az alábbi három kategóriát hirdetjük:

FIZIKA KÍSÉRLET VAGY MÉRÉS A feladat egy fizikai vagy természeti jelenség, kísérlet vagy mérés bemutatása saját készítésű eszközzel, valamint értelmezés, magyarázat. Előnyt jelent az újrahasznosítható anyagok (pl. pillepalack, konzervdoboz, üdítős doboz, stb...) használata. A témakör szabadon választható!

Nem szükszégszerű, de további előnyt jelenthet, ha a versenyző mérésekkel valamely fizikai törvény igazolását elvégzi. 


"VÍZENERGIA"  A feladat egy, a vízenergiát hasznosító működő szerkezet, modell megtervezése, elkészítése és bemutatása, a működés érthető magyarázata.

A vízenergia hasznosítása sokféleképpen történhet, mint pl. a lecsorgó vagy fölfelé lövellő vízsugár lapátkereket hajt, vagy ide-oda mozgó, billegő vagy bármilyen egyéb mozgást végez. Természetesen minél ötletesebb, minél különlegesebb a szerkezet, a zsűri tetszését annál inkább elnyerheti.

Itt is előnyt jelent az újrahasznosítható anyagok (pl. pillepalack, konzervdoboz, üdítős doboz, stb...) használata.


ENERGIATAKARÉKOSSÁG A MINDENNAPOKBAN Napjainkban kisebb-nagyobb léptékben mindenki gondolkodik valamilyen energiatakarékossági megoldáson.

Neked milyen ötleted lenne a háztartás, a közlekedés vagy az iskola körüli hőmérséklethez (esetleg páratartalomhoz) kapcsolódó energiamegtakarítási megoldásra?

Küldj egy leírást az elképzelésedről a SENSIRION munkatársának, Szabad Miklósnak a Miklos.Szabad@sensirion.com címre, és az elgondolásod hatékonyságának ellenőrzésére küldenek neked egy SENSIRION SMART GADGET hőmérséklet és páratartalom mérőt, ami el is tudja tárolni a mért értékeket. Az eltárolt értékek és egyéb mért vagy számolt adatok alapján mutasd meg nekünk (elméletet, mérést és számítást is várunk), mennyi energiát lehetne megtakarítani akár valós, akár modellezett körülmények között.

Minden milliwatt megtakarítás számít! 


A versenyzőnek videódokumentációt kell készíteni a teljes munkafolyamatról úgy, hogy egyértelműen látszódjon, hogy ő maga hogyan készíti a bemutatáshoz használt eszközöket, hogyan állítja össze és mutatja be a kísérletet, végzi el a mérést; illetve az elkészített eszköz működését, használatát, stb... A videóból egyértelműen derüljön ki, hogy a versenyző érti, hogy milyen jelenséget mutat be a kísérlet, hogyan működik az adott eszköz, és képes azt érthetően magyarázni. Az elkészített felvételekből össze kell vágni egy max. 5-6 perces videót.

További részletek:

Kreatív Fizika Verseny 2023 részletes versenyfelhívás


Nevezési határidő: 2023. február 28.

nevezési lap

A verseny lebonyolítása, eredményhirdetés: 

A 2023. február 28-ig feltöltött pályamunkákat (videókat) a zsűri március 19-ig értékeli.

A verseny "időpontja" - a zsűri értékelése és online eredményhirdetés: 2023. március 18 (szombat).

Díjak:

Értékes tárgynyeremények.

Az Energiatakarékosság szekcióban a három legjobb pályamunka díjazása egy-egy széndioxid mérő eszköz lesz a SENSIRION felajánlásával, és persze mindenki, aki pályázik, megkapja és megtarthatja a Smart Gadget-et.

Amennyiben a zsűri úgy ítéli, a legkiemelkedőbb tehetségek számára ingyenes vagy kedvezményes részvételi lehetőség a 2023-as Kreatív Fizika Táborban.

Esetleges további információk, vagy kérdések a szervezőkhöz:

Beszeda Imre:         tel.: 06 20 4190224; mail: beszedaimre@gmail.com

Stonawski Tamás:  tel.: 06 20 4603552; mail: stonawski@gmail.com


A 2022-es Kreatív Fizika Verseny nyertesei:

Gratulálunk a 2021. évi Kreatív Fizika Verseny díjazottainak!

Igen magasra tették a mércét a jövő évi verseny résztvevői számára, de ennek kifejezetten örülünk, mert jó példát mutatnak mindenki számára. Tanulhatunk tőlük! 

Az értékelést, az eredményhirdetést és a videókat a https://www.facebook.com/kreativfizika/ 

oldalon nézhetitek meg.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el